Alicia Martínez Piñeiro

 

Àrea de Neurociències de l'Hospital Germans Trias

 

Coordinadora de la Unitat de Malalties Neuromusculars, proves funcionals i monitoratge intraoperatori

 

Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i especialista en Neurologia per l'Hospital Germans Trias, on s'ha focalitzat en la patologia neuromuscular i les proves funcionals del sistema nerviós central i perifèric. Ha dut a terme rotacions externes en la Unitat de Neuromuscular de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau i en la Unitat de Neurofisiologia Intraoperatòria de l'Hospital de Bellvitge. Compta amb el títol de suficiència investigadora en el programa de doctorat de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha estat beneficiària d'un contracte de recerca Riu Hortega de l'Institut de Salut Carles III del Govern espanyol. En el marc d'aquest contracte va seguir un programa de formació en Monitoratge Neurofisiològic Intraoperatori (MNIO) general i també específic del sistema nerviós central, i va fer estades en el Hyman-Newman Institute of Neurology and Neurosurgery del St. Luke’s Roosevelt Hospital de Nova York, en la Unitat de Neurofisiologia Intraoperatòria de l'Hospital de Bellvitge i en l'Institut Clinico Humanitas de Milà.


Després, ha implementat de forma estandarditzada la MNIO en els serveis de Neurocirurgia, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Otorrinolaringologia, Cirurgia general i Cirurgia Toràcica de Germans Trias. Ha estat pionera en l'àmbit estatal en l'aplicació d'aquesta disciplina per al tractament endovascular de la patologia neurovascular. Doctorada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb el projecte “Monitoratge neurofisiològic intraoperatori durant el tractament endovascular del ictus isquèmic agut. Estudi IOMIS” Se li han concedit com co-IP i IP projectes de recerca competitius finançats en aquesta disciplina (Fundació La Marató TV3, 2017, Caixa Impulsi Validate i Consolidate 2019 i 2021, NEOTEC 2021 i EIC Accelerator 2022).

 

Uns de les fites més rellevants és l'obtenció de l'acreditació d’Unitat d’Expertesa Clínica (UEC) en malalties minoritàries neuromusculars pel CatSalut en 2019. Ha participat com a ponent en la seva àrea d'experiència en congressos nacionals i internacionals i en el mòdul de MNIO del Màster d'Electrodiagnòstic Montero-Valls de la Universitat de Barcelona. És membre de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de malalties neuromusculars (Ciberned-Enm).