Cirurgia Cardíaca

Codi servei:

Recerca:

El Servei de Cirurgia Cardíaca col·labora amb el de Cardiologia de Germans Trias per a l’estudi de la regeneració tissular de l’infart de miocardi amb greix epicàrdic, en el marc de l’assaig clínic Pericardial Adipose pedicle (adiflap) transposition.

També, forma part de l’estudi multicèntric espanyol PLIAR (Perceval less invasive aortic replacement)  sobre l’implant de la pròtesi  Sorin PERCEVAL® i PERSIST (PERCEVAL vs. stented).

 

El servei col·labora en registres nacionals i internacionals:

 • Registro Español de Reparación Valvular, datos de actividad quirúrgica anual del servicio para la Sociedad Española y Europea de Cirugía Cardiotorácica (SECTCV y EACTS)
 • Sustitución valvular aórtica por bioprótesis sin sutura en pacientes de alto riesgo: Registro PAVAROTTI
 • Registro Español de Miniesternotomia para válvula aórtica i minitoracotomia para la válvula mitral

Des de 2010 ha publicat més de vuitanta articles científics rellevants en el seu camp i més de vuitanta comunicacions en reunions científiques i congressos d'especialitat.

També, forma part del projecte FIS Reducción del fracaso renal agudo tras cirugía cardíaca mediante el uso de una membrana de adsorción incrementada durante la circulación extracorporea. Ensayo randomizado. El projecte el lidera l'Hospital de Bellvitge.

 

Presentació:

La Cirurgia Cardiovascular és la branca de la cirurgia que s’ocupa de la prevenció, estudi i tractament de les malalties del cor, pericardi i grans vasos. És a dir, de:

 • Les anomalies congènites i adquirides del cor, el pericardi i els grans vasos
 • La patologia de l’artèria aorta toràcica
 • Els trasplantaments d’òrgans del seu camp d’acció
 • Els procediments i tècniques necessaris per a la seva activitat: perfusió, assistència circulatòria, conservació de la sang, etc.
 • L’estudi, preparació i tractament pre i postoperatori dels pacients del seu camp d’acció
 • L’aplicació de les tècniques pròpies de l’especialitat en el context d’actuació d’altres especialitats mèdiques

Aquest camp d’acció podrà ser modificat en un futur, a mesura que el desenvolupament de noves tècniques i mètodes de tractament de les alteracions de l’aparell circulatori ho justifiquin. La cartera de serveis és, doncs, dinàmica i s’adequa a les noves tecnologies.

El servei de Germans Trias

El Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Germans Trias es va crear l’any 2000 i al novembre va dur a terme la seva primera cirurgia. Des d’aleshores, realitza entre 450 i 600 cirurgies cada any, cosa que ha variat segons la seva àrea de referència. Actualment, el servei cobreix una àrea de més d’un milió i mig d’habitants, que correspon al Barcelonès Nord, el Maresme i les comarques gironines (els especialistes de Germans Trias també treballen a l’Hospital Josep Trueta de Girona), cosa que significa dur a terme més de sis centenars de cirurgies majors cada any. El servei s'ocupa de tota la cartera de serveis dels pacients adults, excepte el trasplantament cardíac.

L’any 2009 va ser acreditat per a la docència i cada any acull un nou metge resident. La formació de residents es fa íntegrament al servei, excepte les rotacions als serveis de Cirurgia Toràcica i Cirurgia Vascular de Germans Trias i al Servei de Cirurgia Cardíaca congènita de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Per desenvolupar la seva activitat, el servei compta amb:

 • Consultes
 • Dos quiròfans que funcionen matí i tarda i disponibles les 24 hores en cas d’Urgència
 • El quiròfan de l’Hospital Trueta on es fan tres o quatre cirurgies cada setmana
 • La Unitat de Cures Postoperatòries de Cirurgia Cardíaca
 • Les habitacions d’hospitalització, a la planta 11a
 • Espais de treball

Base de dades pròpia

El servei compta amb una base de dades pròpia que s’actualitza diàriament, amb auditories internes mensuals i anuals, i auditories externes aleatòries, cosa que permet disposar de dades exhaustives, fiables i útils. Això potencia l’activitat investigadora i de millora contínua, així com la qualitat i l'excel·lència en l’àmbit assistencial.

Resultats quirúrgics

El Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Germans Trias remet cada any resultats quirúrgics a la Societat Espanyola de Cirurgia Toràcica i Cardiovascular i a la Societat Europea de Cirurgia Cardiotoràcica (integrat en l'estudi QUIP Adult Cardiac Data Base de la EACTS).

Consulteu aquí els resultats quirúrgics del servei.

Tipus Servei: 10

Correu: cirurgiacardiaca.germanstrias@gencat.cat

Docència:

Docència pregraduada

El Servei de Cirurgia Cardíaca de Germans Trias col·labora en el programa de formació pregraduada de la Facultat de Medicina de la UAB en els àmbits següents:

 • Generalitats de Cirurgia Cardíaca
 • Cirurgia Coronària
 • Cirurgia Valvular
 • Trasplantament cardíac

 

Docència postgraduada

El servei acull un nou resident cada any, a qui tutoritza. També tutoritza residents d'altres serveis: Cardiologia, Angiologia i Cirurgia Vascular i Cirurgia Toràcica.

Consulteu la Guia docent.

A més, participa en cursos de postgrau d’Infermeria i en el curs anual de postgrau de cirurgia cardíaca Revisió i actualització de coneixements en cirurgia cardiovascular.