Al·lergologia

Codi servei:

Recerca:

La secció participa habitualment en assajos clínics tant amb relació a la introducció de nous fàrmacs en al·lèrgia respiratòria com a noves teràpies i pautes en immunoteràpia específica respiratòria. Els resultats es presenten en comunicacions nacionals i internacionals i els més rellevants es publiquen en revistes mèdiques.

 

També, l’equip treballa en un projecte del Comitè d’aliments de la Societat Catalana d’Al·lergologia per valorar l’eficàcia i seguretat de la immunoteràpia amb extracte de préssec en al·lèrgics a múltiples fruites i vegetals.

 

A més, en un projecte premiat pels Ajuts Germans Trias Talents, investiguem per desenvolupar la inducció de tolerància oral en pacients pediàtrics amb al·lèrgia persistent i de mal pronòstic a llet de vaca o a ou.

Presentació:

L’al·lèrgia és una resposta anòmala i exagerada del sistema immunitari de determinades persones davant una sèrie d'agents molt diversos que vénen de l'exterior, inofensius per a la majoria de la gent i als quals s’anomena al·lèrgens.

 

L’al·lergologia és l'especialitat mèdica que estudia les malalties relacionades amb els processos al·lèrgics. I l’al·lergòleg és el metge especialista en el diagnòstic i tractament de les malalties al·lèrgiques (asma, rinoconjuntivitis, al·lèrgia a aliments, dermatitis atòpica, al·lèrgia al làtex, al·lèrgia al verí d’himenòpters...) i de totes aquelles malalties relacionades amb el sistema immunològic.

 

La Secció d’Al·lergologia de Germans Trias ofereix una visió integral de l’especialitat i proporciona tots els mètodes necessaris per a la prevenció, diagnòstic i tractament de les diferents malalties al·lèrgiques, tant en població adulta com pediàtrica.

 

Les instal·lacions del Hospital Germans Trias són l’entorn adequat per dur a terme totes les tècniques diagnòstiques necessàries, fins i tot les més complexes, així com tractaments específics. Alhora, els casos menys complicats es visiten als centres d’atenció especialitzada de l’àrea: Dr. Barraquer a Sant Adrià de Besòs i Dr. Robert i Gran Sol a Badalona.

 

La secció treballa de manera coordinada amb els professionals de l’Atenció Primària i dels hospitals de Badalona i Santa Coloma de Gramanet.

Tipus Servei: 1

Correu: alergia.germanstrias@gencat.cat

Docència:

Docència postgraduada

 

La Secció d'Al·lergologia de Germans Trias és una de les poques que ensenya l’especialitat a Catalunya. Ho fa integrant l’ensenyament teòric i pràctic clínic, així com de laboratori, per al diagnòstic de les malalties al·lèrgiques. És un aprenentatge tutoritzat i basat en l’evidència científica, amb un repartiment equitatiu de tasques formatives i assistencials i una integració total dels Metges Interns Residents (MIR) a les tasques científiques. Com que es tracta d’una especialitat multidisciplinària, el període formatiu inclou les rotacions següents:

  • Àrea externa

Medicina Interna (cinc mesos), Pediatria (cinc mesos), Immunologia (quatre mesos), Pneumologia (tres mesos), Dermatologia (dos mesos), Otorinolaringologia (dos mesos), Radiodiagnòstic (un mes) i Urgències (dos mesos).

  • Àrea pròpia

         Al·lergologia durant dos anys.
 

Formació continuada

Es fa un programa formatiu anual d’actualització en al·lergologia acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries.


Informació per a residents 2021
 

Consulteu la Guia docent.