Al·lèrgies respiratòries i canvi climàtic

 

 

En aquest espai de la Secció d'Al·lergologia amb col:laboració amb la Unitat de Medi Ambient de l'Hospital Germans Trias trobareu documents d'interès per a pacients amb al·lèrgies respiratòries i també una breu explicació sobre com afecta el canvi climàtic a les al·lèrgies respiratòries.

L'augment sobtat dels nivells de contaminants ambientals a causa del desenvolupament industrial i el trànsit de vehicles de motor urbà ha afectat la qualitat de l'aire i, en conseqüència, la gravetat i la mortalitat per malalties al·lèrgiques.

Entre la contaminació ambiental i l’increment de malalties al·lèrgiques, especialment respiratòries,’ha descrit una relació directa  amb major incidència en la població que resideix a zones urbanes.
 

Documents d'interès per a pacients amb al·lèrgies respiratòries:

 

 

fotografia contaminació de l'aire

 


 

Però... quina relació té el canvi climàtic amb les al·lèrgies?
 

  • Temperatura

L’augment de la temperatura mitjana global de la terra, ens els últims 10 anys, es deguda a l’increment dels gasos amb efecte hivernacle. Aquest ascens ocasiona que la floració avanci, i com a conseqüència, s’incrementi el període d'exposició als pòl·lens.
 

  • Precipitacions

La disminució de les precipitacions origina que especies més dèbils de plantes desapareguin en algunes zones, i aquestes siguin substituïdes per altres més resistents i al·lergògenes. Aquestes plantes produeixen pòl·lens més agressius i romanen més temps a l’atmosfera.
 

  • Contaminants atmosfèrics

Les partícules en suspensió que provenen de la combustió de motors dièsel i calefaccions en les ciutats creant un ambient hostil (competitiu, discriminatori), fent que les plantes produeixin proteïnes d’estrès que fan els pòl·lens més agressius, ocasionant una major capacitat per produir al·lèrgies.

La contaminació ambiental pot influir en l'epigenoma, ocasionant canvis en els cromosomes que afecten l'activitat i l’expressió dels gens, modificant el risc de malalties al·lèrgiques.
 

Els canvis en l'ambient i l'augment de la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera poden induir a:

-Augment i acceleració del creixement de les plantes: actua de fertilitzant, estimulant la fotosíntesis i augmentat la producció del pol·len.
-Major intensitat de la floració, és a dir, major temps d’obertura de les plantes d’una mateixa espècie.
-Major durada de la floració, amb un avanç en el creixement de les plantes i, per tant, en l'inici de la temporada de pol·len.
-Temporada de pol·len més llarga basada en l'inici de la temporada anterior.
-Major sensibilitat i exposició a pastures subtropicals.
 

Es preveu que per a l'any 2050, les concentracions d'Ambrosia seran quatre vegades més altes que els valors actuals, a causa dels valors en augment de diòxid de carboni.


 

Per què en les zones rurals hi ha un menor número d’al·lèrgics, tot hi que, hi ha un major número de plantes?
 

Els alts nivells de contaminació urbana impulsen la inversió tèrmica que impedeix que els pòl·lens abandonin l’atmosfera sobre les ciutats, augmentant així, el temps d’exposició sobre les zones urbanes, aquesta és el motiu de que en les zones rurals hi hagi un menor número d’al·lèrgics.

 

Predicció futura de les al·lèrgies com a conseqüència del canvi climàtic.
 

Les al·lèrgies són considerades una de les majors pandèmies no contagioses del segle XXI.
Un 50% de la població mundial patirà alguna al·lèrgia l’any 2050. És a dir, 1 de cada 2 nounats naixerà al·lèrgic l’any 2050 o tindrà algun tipus d’al·lèrgia.

 

Accions individuals per prevenir el canvi climàtic
 

La reducció dels contaminants atmosfèrics, es millora la salut de milions de persones en el món. Així podem contribuir fent petites accions que estiguin de la nostra mà per reduir-les, com ara:

-Fomentar l'ús del transport sostenible: Promoure el transport públic, l'ús de vehicles elèctrics, el transport compartit, l’ús de la bicicleta. En definitiva, disminuir la dependència del cotxe, i intentar moure’s sense dependre del cotxe.
-Fer un consum responsable:com comprar productes de kilòmetre 0 (comprant productes de proximitat, fruites i verdures de temporada); reduir el consum; evitar la compra de moda ràpida, comprant roba de segona mà.
-Fomentar l’ús d’energies renovables.
-Generar el mínim residu possible i en cas de generar reciclar-lo correctament.
-Conscienciar i sensibilitzar.